keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

42. Avaruusjoki

Jokea ei voi työntää.

Ei voi, mutta jokea voi vetää. Avaruusmatkustamisen järkevä muoto onkin kehittää joki, jolla peesataan esimerkiksi plasmatykinkuulaa, keinometeoria jollaa on kyllin energiaa pitkälle matkalle. Joessa on tietysti aurinkotuulella toimivat purjeet, valmiiksi läpiammutut.

Mitä avaruusjoessa kuljetetaan? Sikiöitä?

Jos aletaan puhua suurista asioista, niin tuomio on varma: tuho. Jos nyhjätään pienten asioiden kanssa, niin tuho on käynyt jo. Kaikki mittakaavat ovat ihmiselle vihollinen. Mittakaavattomuus tarkoittaa sitä, että kapasiteetti on ääretön. Joka ihmisen. Koko ajan. Tähän liittyy inhimillisyys, eli kaikki ovat äärettömiä.

Ymmärrys + tieto = armo
Voitto + kauneus = tuomio
Armo + kauneus = kunnia
Voitto + armo = viisaus
Viisaus + armo = voitto
Viisaus + kauneus = kunnia
Ymmärrys + kauneus = voitto
Tuomio + kauneus = voitto

Eestiläinen tiesi laskeneensa kahdeksaan, mutta oli niin järkyttynyt, ettei voinut herätä. Ensinnäkin hänen unensa oli ollut vähintäänkin ahdistava. Piinallisempaa oli kuitenkin tietous siitä, ettei uni ollut hänen omansa. Hän oli nähnyt vieraan pään unta. Sitä paitsi, hän ymmärsi makaavansa pressun alla Länsi-Kazakstanissa. Selvin päin.

Toisaalta oli jotakuinkin lohdullisen oloista maata liikkumattomana muovipeitteen alla ikäänkuin piilossa itseltään. Ryppyisen kuoren toisella puolen joku kuitenkin liikkui. Tuntui kantelevan tavaroita ja aina välillä seisovan pitkiä aikoja paikoillaan. Liikkumatta, enemmän tai vähemmän lähellä hänen pressuaan. Tuntui seisovan hyvin lähellä. Eestiläinen ei halunnut liikahtaakaan ja pyrki kontsolloimaan jopa hengitystään, jottei pressu vain kahisisi - silloin helvetti pääsisi irti.

Herääminen tuntui absurdilta ajatukselta. Toisaalta uneenkaan ei enää uskaltanut mennä. Ne toisen miehen unet, avaruusjoki, sikiöt ja yhteenlasku olivat lähimpänä kuoleman poltetun maan taktiikkaa kuin mitä eestiläinen uskoi edes useimman vainajista kokeneen. Tunnelin päässä ei todellakaan näkynyt valoa, mutta jos tunnelia pitkin ei hulluna juoksisi eteenpäin, se sortuisi varmasti niskaan. Ja mitä sitten tapahtuisi? Eestiläinen pelkäsi kaiken tämän selviävän, jos pressu vain kahahtaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti